Jakie są funkcje witaminy K u osoby dorosłej?

Jakie są funkcje witaminy K u osoby dorosłej?

Jeśli zastanawiasz się, „Jakie są funkcje witaminy K u osoby dorosłej?” to nie jesteś sam. Oprócz roli we wzroście i zdrowiu kości, witamina K odgrywa również istotną rolę w układzie odpornościowym człowieka oraz w utrzymaniu zdrowych kości. Witamina ta występuje w różnych formach, w tym filochinonu i menachinonów. Poniżej wymieniono niektóre z tych ważnych składników odżywczych oraz ich specyficzne funkcje w organizmie człowieka.

Zapraszamy do lektury artykułu, który jest owocem naszego partnerstwa z tarczyca.net

Phylloquinone

U osób dorosłych zalecane dzienne spożycie filochinonu wynosi jeden ug na kilogram masy ciała. Jest to taka sama ilość jak ta zalecana przez Departament Rolnictwa USA. W jednym z ostatnich badań naukowcy stwierdzili, że niemowlęta karmione suplementowanymi preparatami były dobrze chronione przed VKDB. Niemowlęta, u których stężenie filochinonu w osoczu wynosiło 50 ug/dzień, miały poziom do 10 razy większy od normalnej wartości dla dorosłych, wynoszącej 0,5 ug/l. Jednakże, gdy niemowlęta otrzymywały tę dietę, poziomy ucOC gwałtownie spadły, osiągając niski poziom 41 procent ich wartości wyjściowej. Po tym jak niemowlęta wróciły do swojej mieszanej diety, ich poziom filochinonu w osoczu wzrósł, ale nie do poziomu sprzed suplementacji.

W badaniu Framingham Heart Study, w którym przez dziesięć lat śledzono ponad 72 000 kobiet, stwierdzono istotny związek między niskim spożyciem witaminy K w diecie a złamaniami osteoporotycznymi. Ponadto kobiety z niskim spożyciem filochinonu były trzykrotnie bardziej narażone na złamania biodra niż kobiety z wysokim spożyciem. Stąd zwiększenie spożycia filochinonu w diecie może poprawić zdrowie szkieletu u osób dorosłych zagrożonych chorobami osteoporotycznymi.

Filochinon jest pozyskiwany głównie ze źródeł dietetycznych. Najlepszymi źródłami są olej sojowy, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej arachidowy, olej kukurydziany i olej z krokosza barwierskiego. Jednak niektóre oleje są mniej bogate w filochinon niż inne. Aby uzyskać lepszy obraz tego, jakie produkty spożywcze są bogate w filochinon, odwiedź stronę internetową FoodDataCentral.

Filochinon jest głównym dietetycznym źródłem witaminy K. Większość menachinonu jest produkowana w okrężnicy, a synteza bakteryjna jest mniejsza niż wcześniej sądzono. Nadal nie jest jasne, jaka część syntezy bakteryjnej odpowiada za dietetyczny menachinon. MK-4 powstaje z syntetycznej witaminy K w paszach dla zwierząt i tkankowo-specyficznej konwersji dietetycznego filochinonu. Fermentowane produkty spożywcze również zawierają menachinony o dłuższym łańcuchu.

Filochinon w diecie osób dorosłych znajduje się głównie w zielonych warzywach liściastych i niektórych olejach roślinnych. Jednak zielone warzywa zawierają mniejsze ilości filochinonu niż oleje czy suplementy diety. Niektóre oleje roślinne są uwodornione, co zmniejsza ich wchłanialność. Filochinon pełni funkcję witaminy K u osoby dorosłej i jest ważny dla ogólnego stanu zdrowia.

U osoby dorosłej poziom witaminy K jest często wystarczająco niski, aby wywołać objawy choroby kości. Jednak niedobór witaminy K u osoby dorosłej jest rzadki i zwykle ogranicza się do pacjentów z zaburzeniami wchłaniania. Leki, alkohol i alkohol mogą hamować enzymy, które aktywują metabolizm witaminy K. Ponadto nie jest znany sposób na osiągnięcie poziomu witaminy K tak niskiego, że wpłynie to na standardowe kliniczne miary krzepliwości krwi.

Witamina K należy do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Odgrywa istotną rolę w krzepnięciu krwi i reguluje poziom wapnia. Witamina K jest niezbędna do wytwarzania protrombiny, białka potrzebnego do krzepnięcia krwi. Niedobór witaminy K może zwiększyć ryzyko krwotoku i nadmiernego krwawienia. Filochinon jest wytwarzany naturalnie w przewodzie jelitowym przez bakterie. Niemniej jednak przed rozpoczęciem suplementacji witaminą K zaleca się zasięgnięcie porady lekarza.

W kilku badaniach stwierdzono, że duże dawki witaminy K mogą przezwyciężyć przeciwzakrzepowe działanie antagonistów witaminy K. Efekt ten jest jednak przejściowy, dlatego pacjentom często zaleca się spożywanie od 90 do 120 mg witaminy K dziennie. Wykazano, że suplementacja filochinonem w małej dawce poprawia stabilność terapii przeciwzakrzepowej, chociaż w niektórych metaanalizach zauważono, że dowody przemawiające za suplementacją są niewystarczające.

Badania dotyczące roli filochinonu w zapobieganiu złamaniom u dorosłych są rzadkie. Infekcje, które wpływają na przewód pokarmowy mogą hamować wchłanianie witaminy K. Zapalne choroby jelit mogą powodować brak witaminy K, co skutkuje stanem znanym jako „zakrzepica osierdzia”. Witamina K jest niezbędna do zdrowego wzrostu i funkcjonowania kości, jak również do zapobiegania infekcjom, złamaniom i osteoporozie.

Menachinony

Aktywność biologiczną witaminy K przypisuje się jej menachinonom, które różnią się od jednego do czternastu powtórzeń jednostek pięciowęglowych. Niektóre badania sugerują, że menachinony są bardziej skuteczne w aktywacji pozawątrobowych białek zależnych od witaminy K. Chociaż wartość referencyjna diety (DRV) dla witaminy K opiera się na filochinonie, przyszłe badania będą musiały uwzględnić rolę menachinonów.

Podczas gdy wszystkie formy witaminy K są wchłaniane przez jelito cienkie, okrężnica jest głównym miejscem produkcji menachinonów. Bakteryjna synteza witaminy K jest mniej powszechna niż wcześniej sądzono, chociaż dokładny udział bakterii jest nadal nieznany. MK-4 jest syntetyzowana z syntetycznej witaminy K znajdującej się w paszach dla zwierząt i tkankowo-specyficznej konwersji dietetycznego filochinonu. Fermentowane produkty spożywcze zawierają menachinony o dłuższym łańcuchu, takie jak natto.

Najważniejsze rodzaje menachinonów to MK-4 i MK-7. Filochinon jest najbardziej obfity w źródłach pokarmowych, natomiast menachinon-7 jest najbardziej biodostępny i łatwo przyswajalny. Produkowany jest przez bakterie w jelicie grubym, które odpowiadają za syntezę i utrzymanie poziomu witaminy K w organizmie. Istnieją jednak osoby, u których występuje zwiększone ryzyko niedoboru witaminy K.

Najbardziej czułym markerem statusu witaminy K jest stopień karboksylacji osteokalcyny. Karboksylacja osteokalcyny to stosunek karboksylowanej do niedokarboksylowanej osteokalcyny. Niedobór witaminy K jest subkliniczny w zdrowej tkance kostnej. Wyższe stężenie witaminy K w surowicy wiązało się z mniejszą częstością występowania złamań kości biodrowej. Zatem zwiększone stężenie witaminy K może poprawić gęstość mineralną kości.

Chociaż wpływ menachinonu na zwapnienie naczyń wieńcowych i śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych nie został dobrze zbadany, istnieje odwrotny związek między spożyciem menachinonu a zwapnieniem naczyń wieńcowych. Jednak spożycie menachinonu wiąże się z niższymi wskaźnikami choroby wieńcowej, jak wykazało badanie ponad 7000 holenderskich kobiet. Jest to zgodne z innymi badaniami.

Chociaż tradycyjny związek między witaminą K a krzepnięciem jest nadal w dużej mierze taki sam, obecnie istnieją różne sposoby, w jakie witamina K może wpływać na krew. Wśród nich witamina K jest wymagana do potranslacyjnej modyfikacji siedmiu białek. Dodatkowo, witamina K reguluje zwapnienie tkanki łącznej, zarówno w tętnicach, jak i w kościach. Witamina K jest związana z osteoporozą i chorobami układu krążenia.

Zarówno K 1, jak i MK-7 są skutecznymi lekami przeciwzakrzepowymi. MK-7 jest dobrze wchłaniana, osiągając szczytowe stężenie w surowicy dopiero po czterech godzinach od doustnego przyjęcia. Długołańcuchowe menachinony mogą być odpowiednikiem 75-100 gramów sera, ale mogą zaburzać INR nawet o 10%. Dlatego potrzebne jest duże badanie, które pokaże, czy MK-7 może być bezpiecznie stosowany u pacjentów z doustnymi antykoagulantami.

Witamina K bierze udział w procesie krzepnięcia, a także w syntezie białek. Odpowiada za produkcję protrombiny, białka zależnego od witaminy K. Leki przeciwzakrzepowe, takie jak warfaryna i tioklomarol, również antagonizują działanie witaminy K. Znaczna ilość witaminy K w organizmie jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania procesu krzepnięcia krwi.

O ile z witaminy K1 praktycznie nie można się odurzyć poprzez dietę lub eksperymenty, o tyle suplementacja witaminą K3 nie jest konieczna. Jej spożycie w diecie z pokarmów bogatych w witaminę K jest wystarczające dla większości dorosłych. Jednak niektóre osoby mogą potrzebować suplementów diety. Witamina K jest powszechnie spotykany w wielu pokarmach i jest uważany za bezpieczny w użyciu. Nie odnotowano skutków ubocznych związanych z wysokim poziomem witaminy K.

Badania powiązały spożycie filochinonu ze zmniejszonym ryzykiem złamania biodra u osób dorosłych. W Framingham Heart Study, badaniu populacyjnym obejmującym 800 starszych uczestników, stwierdzono, że kobiety, które spożywały natto, miały mniejsze ryzyko rozwoju złamań osteoporotycznych. Wynik ten był również prawdziwy dla kobiet, które jadły natto. Chociaż spożycie menachinonu nie ma związku z gęstością mineralną kości, nadal jest to doskonały sposób na poprawę zdrowia układu kostnego.

Zarówno Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, jak i Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych wydały opinie naukowe dotyczące stosowania suplementów witaminy K. EFA wydał również listę ważnych szczegółów, o których ludzie powinni wiedzieć, stosując suplementy witaminy K. Chociaż te badania zostały przeprowadzone tylko na myszach, ważne jest, aby zauważyć, że menachinony są skuteczne u ludzi. EFA bada również wpływ witaminy K na raka.

Podobne tematy